piątek, 5 lutego 2016

Alternatywa dla cukru? Liście stevii

Stewia/Stevia to roślina, której popularność ciągle rośnie, a jej liście i produkowane z nich słodziki stają się alternatywą dla cukru. Udało mi się wypróbować stevię w całych liściach ze sklepu Zielony Smak, ale teraz jej tam nie ma - dostępne na chwilę obecną są mielone liście. 



Na stronie znaleźć można o stevii takie informacje:

Zdrowotne właściwości i garść zalet:
- idealna alternatywa dla cukru,
- w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia,
- nie podnosi poziomu cukru we krwi ani nie uczestniczy w procesie odkładania się tkanki tłuszczowej,
- wykazuje silne działanie prozdrowotne,
- jest idealnym rozwiązaniem dla osób chcących się odchudzić, 
- polecana osobom cierpiącym na cukrzycę,
- doskonale sprawdza się w kuchni – jest wydajna, odporna na wysoką temperaturę i nie ulega fermentacji.

Sama stevia ma podstać liści, które łatwo się kruszą i można je samodzielnie zmielić albo przygotować z nimi syrop. Kilka listków stewii wystarczy wrzucić do herbaty lub napoju.  

Nie byłam jakoś szczególnie sceptyczna, bo miałam okazję spróbować kiedyś świeżych liści stewii i cóż - są mocno słodkie. W suszonych liściach słodycz również jest mocno wyczuwalna. Co do smaku - trzeba sobie uświadomić, ze stewia to nie cukier biały! To dużo zdrowszy zamiennik, ale nie jest idealnie taki sam. Po pierwsze liście są dużo słodsze niż cukier - dodajcie dwie łyżeczki do herbaty i umrzecie z przesłodzenia ;) Po drugie sam smak i zapach jest trochę inny, czuć trochę czegoś ziołowego, a sama słodkość jest po prostu inna. Trudno to wytłumaczyć, bo słodki smak to słodki smak, ale stewia wydaje mi się bardziej mdła i dłużej czuć ją w ustach. Przy zwykłych używaniu jednak nie będzie to przeszkadzała, w końcu cukier, a w tym przypadku stewie, dodaje się do różnych potraw i napojów, więc nie gra pierwszych skrzypiec. 
Stevia jest z pewnością bardzo wydajna i można ją stosować w ciastach, naleśnikach, herbatach, domowych ketchupie i wielu, wielu innych. Ja dosypują ją "liściastą" albo robię syrop z kilku łyżeczek stevii i wody - gotuję je razem, a powstały "napar/syrop" trzymam w lodówce i zużywam w kilku dni. Stewia to bardzo zdrowe rozwiązanie, nie jest rafinowana, wpływa korzystnie na organizm, pomaga w walce z kilogramami, obniża apetyt i nie czuć po niej ciągu do produktów słodzonych białym cukrem, prawie nie ma kalorii. 
Jeżeli chcecie spróbować tego produktu, to polecam sklep Zielony Smak ze względu na to, że ich produkt jest świeży, dobrze zapakowany (mocna torebeczka zamykana strunowo), a ceny nie są wygórowane :)
Znacie stewię? Używacie jakiś innych zamienników białego cukru?
Buziaki, Mila :)

6 komentarzy:

  1. Ja mam w domu żywą stewię i od czasu do czasu ją przycinamy i suszymy jej liście, ale szczerze mówiąc, mi to wcale nie smakuje ;P Już wolę w ogóle nie słodzić. Ale może spróbuję zrobić ten syrop. Pierwszy raz o nim słyszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od niedawna interesuję się zdrowszymi zamiennikami soli i cukru, teraz eksperymentuję właśnie ze stewią, która jest uważana za najlepsze słodzidło. To prawda, że ma lekko ziołowy (słodko-gorzki) posmak, ale w napojach zupełnie mi to nie przeszkadza, kwestia przyzwyczajenia. Można ją też hodować w domu, dzięki temu mamy stewię zawsze pod ręką ;) Unikałabym natomiast gotowych słodzików, bo te zwykle mają niewiele wspólnego z tą dobroczynną roślinką. W sklepach ze zdrową żywnością jest też dostępny mix stewii i erytrytolu, który jest lepszy w smaku niż zwykła stewia. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem ciekawa tej stewii, chyba spróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie słyszałam o tym ,ale chyba warto wypróbować. :)
    Pozdrawiam cieplutko! :)
    Mój blog♥

    OdpowiedzUsuń
  5. oo cóz to za nowinka;)
    Nie słyszałam o tym produkcie, ale może warto zastąpić gotowy cukier naturalnymi słodzikami;)) Ciekawy produkt, fajnie że podzieliłaś się informacja;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, miło mi, że mnie czytacie i komentujecie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...